Penentuan Harga Jual Kerupuk Bawang Berdasarkan Pengadopsian Metode BOW Dan Analisa Lapangan
Sentra Produksi Kerupuk Lingkungan Mangli, Kabupaten Jember
DOI:
10.25047/jmaa.v1i1.2Issue:
Vol. 1 No. 1 (2021): JuneKeywords:
bow, koefisien harga satuan, harga pokok produksi, penentuan harga jualArticles
Downloads
How to Cite
Downloads
Metrics
Abstract
Penelitian ini dilakukan untuk menganalisis dan menguji penentuan koefisien harga satuan upah, bahan dan alat berdasarkan pengadopsian metode BOW (Burgerlijke Openbare Werken). Penelitian ini juga dilakukan untuk mengembangkan pengadopsian metode dalam perhitungan koefisien harga satuan dalam proses produksi. Temuan penelitian ini menunjukkan kontribusi penting koefisien dasar sebagai acuan atau standart perhitungan dalam manajemen produksi, serta kesesuaian produksi yang berada di lapangan. Perolehan harga pokok produksi dan harga jual yang didapat itu lebih terperinci dan akurat atas standart produksi yang telah diperoleh dalam penentuan koefisien harga satuan.
References
Mulyadi, Akuntansi Biaya, 5 ed. Yogyakarta: YKPN, 2012.
B. Siregar, B. Suripto, D. Hapsoro, E. W. Lo, dan F. Biyanto, Akuntansi Manajemen, 1 ed. Jakarta: Salemba Empat, 2013.
J. A. Mukomoko, Dasar Penyusunan Anggaran Biaya Bangunan Metode BOW. Jakarta: Gaya Media Pratama, 1986.
J. W. Niron, Pedoman Praktis Anggaran dan Borongan Rencana Anggaran Biaya Bangunan, 9 ed. Jakarta: CV. Asona, 1992.
A. S. Sastraatmadja, Analisa Anggaran Biaya Pelaksanaan. Bandung: Nova, 1984.
I. Bachtiar, Rencana dan Estimate Real of Cost. Jakarta: Bumi Aksara, 1993.
L. M. Samryn, Akuntansi Manajemen, 1 ed. Jakarta: Kencana Prenada Media Group, 2012.
Sugiyono, Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung: Alfabeta, 2016
Author Biographies
Rizal Perlambang CNAWP, Politeknik Negeri Jember
Department of Agribusiness Management
Alwan Abdurahman, Politeknik Negeri Jember
Department of Agribusiness Management
License
Copyright (c) 2021 Rizal Perlambang CNAWP, Alwan Abdurahman
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format for any purpose, even commercially.
- Adapt — remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially.
The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
Notices:
You do not have to comply with the license for elements of the material in the public domain or where your use is permitted by an applicable exception or limitation.
No warranties are given. The license may not give you all of the permissions necessary for your intended use. For example, other rights such as publicity, privacy, or moral rights may limit how you use the material.